Åbondes topp 11 innan '11 - del 5

Nu när listan fortsätter, visar det sig att plats 7 på listan innehas av en man som lät hela kroppen tala. Från munnen, till fötterna och nävarna. Jag gissar att han är den mest igenkända idrottaren i världen, och kanske även den främsta.

11. Alexei Kovalev
10. Zinedine Zidane
9. Henrik Zetterberg
8. Wayne Gretzky
7. Muhammad AliDet finns så sjukt mycket att skriva om Muhammad Ali att jag inte vet vart jag ska börja. Han är ju, till att börja med, obestridligt den bästa boxaren genom tiderna, dessutom under den tiden som kallas tungviktsboxningens gyllene era. Det finns ingen boxare i världen som har ett positivt fight record mot Ali. Frazier, som många skulle påstå är den näst bästa genom tiderna har 1-2 i matcher. Sonny Liston 0-2. Floyd Patterson 0-2. Den med bäst record mot Ali är faktiskt Leon Spinks, som har 1-1 i matcher mot Ali som under deras två möten var 35 och 36 år gammal, medan Spinks var 24. Ali har ett sammanlagt fight record på 56 vinster (37 knockouts/19 domslut) och 5 förluster (4 domslut och 1 uppgiven). Det betyder att Muhammad Ali aldrig, under hela sin professionella karriär, som pågick i tjugo år, blev knockad under en match. Och till skillnad från vissa andra fighters (that's right Klitschko, Valuev, Tyson, jag tittar på er) tog Ali sällan en match för att den var enkel, utan han tog matcher mot värdiga motståndare som, i alla fall på pappret, skulle ha en chans. Tyvärr (för Sonny Liston i det här fallet) var så oftast inte fallet.Knockouten på Sonny Liston i returmatchen är och förblir ett av de mest kontroversiella ögonblicken i boxningshistorien. Vissa påstår att Sonny Liston hade blivit hotad av Nation of Islam, och därför valde att lägga sig i matchen. Andra påstår att han bara tog matchen för att han behövde pengarna, och inte var i toppform, och därför valde att inte resa sig. Liston själv påstår att han inte vågade resa sig upp för att domaren inte hade fört Ali till neutral ringhörna, vilket jag anser som mindre troligt. Jag, som i vanliga fall är mycket konspiratorisk, tror inte på någon av dessa teorier.

Vad som, förutom hans meriter, gör honom till en favorit hos mig, är främst två saker.

Den första är hans stil i ringen. Wow. Helt otroligt vad vackert han boxas. Dels är det hans snabbhet som gör det. Han glider undan slagen så enkelt att det inte ens ser farligt ut, och dessutom får det motståndaren att se otroligt löjlig ut. Dessutom var han otroligt stark, och hade en otrolig fart och frenesi i sin boxning, vilket ledde till att när motståndaren började bli uttröttad satte han bara in en till växel och, ja, köttade.

Den andra saken är hans mod, och hans tro på sina egna värderingar. Att han vägrade åka och kriga i Vietnam med motiveringen; I ain't got no quarrel with the Vietcong. No Vietcong ever called me Nigger, trots att han visste att det troligtvis skulle ge honom ett fängelsestraff, och att han skulle bli avstängd från boxningen och fråntagen världsmästartiteln. Det, om något är en förebild.

Att Ali dessutom var otroligt rapp i käften är bara ett, om än mycket stort, plus."When i quit boxing the game died... didn't it die?"

Hell yes.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0