Bananas are for mo-...GENTLEMEN!

Tiden är nu kommen för mig att skriva om musik, och därtill ett band jag ofta talar om när jag kommer till ämnet. Musiken är sublim, och bandet är the Velvet Underground.

Bandet har varit en central del i mitt musikintresse de senaste åren, och bara cool jazz kan mäta sig med låtar som All tomorrow's parties Nico – All Tomorrow's Parties - Album Version (Stereo) när man bara vill stänga av och flyta iväg.

Som mycket gott i livet varade bandet inte länge, men vad de lämnade efter sig var ingen småsak. Brian Eno beskrev deras inverkan på musikhistorien så här: "even though hardly anyone bought Velvet Underground recordings at the time they first appeared, almost everyone who did formed their own bands."

Detta säger mycket om stigen de lämnade efter sig för andra att följa och utgå ifrån.Andy Warhols till ytan tveksamma, smått mosiga frukt prydde det första och mest kända albumet Lou Reed och gänget släppte(på detta album även med sångaren Nico). Att Warhol ville vara med på ett hörn är föga förvånande när man ser hur nyskapande albumet i sig var.

Musiken de skapade är för mig omöjlig att sätta i en genre. De hade influenser tagna ifrån- och bandmedlemmar med bakgrund i bl a klassisk musik och avant-garde jazz. Jag kan inte säga att jag gillar allt de gjort då det är så ofantligt varierat och bisarrt att man ibland glömmer att det är musik man lyssnar på, men the VU ligger också bakom något av det absolut bästa jag någonsin hört.

Här bjuder jag på ett stycke som ligger mig särskilt varmt om hjärtat, utdraget från låten Heroin Nico – Heroin - Album Version (Stereo) från bananalbumet '67.

I wish that I was born a thousand years ago
I wish that I'd sail the darkened seas
On a great big clipper ship
Going from this land here to that
In a sailor's suit and cap
Away from the big city
Where a man can not be free
Of all of the evils of this town
And of himself, and those around
And I guess, I just don't know
Oh, and I guess that I just don't know


Det de spelade var nytt, det var friskt, det var skitigt och besudlat med synd
-Det var Rock 'n' Roll.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0